Drie sterren AjaxDe Amsterdamsche Football Club Ajax is de officiële naam van de voetbalclub uit Amsterdam. De meeste mensen (en supporters) kennen de club onder de naam AFC Ajax of gewoon Ajax. AFC Ajax is opgericht op 18 maart 1900 en is de meest succesvolle club in de voetbalhistorie van Nederland. Sinds het bestaan van de Eredivisie (het betaalde voetbal werd in 1954 opgericht) speelt de club onafgebroken in deze hoogste divisie en is nog nooit gedegradeerd. In het seizoen 2014 is Ajax voor de 33ste keer kampioen van Nederland geworden en daarmee recordhouder op afstand. Ajax is de enige club in Nederland die drie sterren mag voeren op het clubshirt en dat zal de komende jaren ook zo blijven. De drie sterren op het Ajax shirt symboliseren de dertig kampioenschappen van Ajax. Voor elke tien kampioenschappen mag de club (naar Italiaans voorbeeld) een gouden ster bijzetten op het unieke witte shirt met de rode baan.

AFC Ajax en het unieke shirt

Ajax bestaat al ruim 118 jaar maar speelde niet vanaf het begin in het shirt dat nu al jaren het shirt van Ajax is. Het huidige shirt is ingevoerd in 1911 en dit jaar is het dus 107 jaar dat Ajax en het unieke shirt een koppel vormen. Voor 1911 speelde Ajax ook in een rood/wit shirt maar dat was en shirt zoals dat van Sparta, gestreept. Na het promoveren in 1911 was Ajax dus gedwongen te veranderen van shirt om verwarring met de Spartanen te voorkomen.

Ondertussen zijn er wereldwijd miljoenen officiële Ajax shirts verkocht en dan hebben we het alleen nog maar over het thuisshirt van Ajax. Als je het shirt dat de speler dragen tijdens de uitwedstrijden ook mee zou tellen dan ligt het aantal nog veel hoger. Daarnaast is er de laatste 20 jaar ook altijd een 3de shirt dat de kledingsponsor laat maken, dit shirt geldt als het reserve shirt voor Europese wedstrijden en, indien nodig, bij andere wedstrijden.

Ajax meest succesvolle club

De grote prijzenkast in het Ajax museum puilt uit van de vele prijzen die Ajax gewonnen heeft. Met vier Europacup 1 (de huidige Champions League), één Uefa cup, één Europa Cup voor Bekerwinnaars, drie Europese Supercups, twee Wereldbekers, zeven Nederlandse Supercups, 18 KNVB bekers en 30 landskampioenschappen is het museum een ware prijzenkast en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Een bezoek aan het Ajax museum geeft je en mooie indruk van de rijke geschiedenis van de club. Naast alle prijzen vind je er ook vitrines vol oude Ajax shirts, spelers attributen zoals ballen en voetbalschoenen en beeldmateriaal (foto en film) van de roemrijke historie van de Amsterdamsche Football Club Ajax. Een museumbezoek is goed te combineren met een rondleiding door de Amsterdam Arena, het thuis stadion van de club. Het imposante stadion bied plaats aan meer dan 52.000 mensen en is daarmee het grootste voetbalstadion in Nederland. Ajax speelt sinds 1996 al haar thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Daarvoor speelde Ajax de competitiewedstrijden in het stadion de Meer en de Europese wedstrijden en de toppers in het Olympisch Stadion.